Български проекти стартирали от хакатон

Какво всъщност е хакатон? Това е събитие, продължаващо от ден до седмица. Oрганизират се отбори, които за отбелязания срок представят идеи и дори готови проекти. Маратон по програмиране, арена за проява, запознанство с нови хора, идеи, гледни точки и технологии, дори възможност за стаж или работа.
Съществуват много примери за успешни проекти, породили се на такъв тип събития, и именно тук ще споменем някои от тях.

Българският проект Valkyrie спечели престижния хакатон на НАСА International Space Apps Challenge 2015 в категорията за най-добър хардуер. Valkyrie е „умнa“ ръкавица и мобилно устройство, което позволява разпознаване на жестове и глас, за да подобри автоматизацията за работа или игра.
Отборът на Ивелин Стоянов – Robo Gaia, е победител в двудневното състезание Hack Together. 15-годишният младеж спечели първия Python хакатон в София с проекта “Intelligent Planting” – умно устройство за домашно земеделие. Второто място зае отбор Elsys, които създадоха Voice Recognition за Android. Програмата контролира най-разпространената операционна система за смартфони чрез гласови команди, като се интегрира напълно и с компютър.

Победителите на HackFMI5 El Romantico направиха приложение за телефон, което засича неравностите по пътя (дупките) и в реално време ги отбелязва по карта, чрез което може да се създаде heat map за лошите пътища в дадено населено място.

Първо място на хакатона на Хак България спечели отбор „Г(л)адни хакери“ с разработката си на мултифункционална система за ресторанти, която съкращава работата на персонала и позволява по-лесно наблюдение на поръчките и какво се случва в ресторанта. Второто място грабна отборът CloudPandas за разработения от тях „умен“ организатор на лични снимки от облачни услуги с възможност за търсене на снимка чрез тагове, използвайки приложно-програмният интерфейс (API) на Imagga.
Проект за система за автоматизирана оценка на тестове на основата на технология за разпознаване на изображения спечели първата награда впървия ученически хакатон HackTUES.

Сложно уеб приложение за споделяне на научни открития, което улеснява и ускорява процеса на изследване и иновации, е победителят в хакатона „Приложения за по-добър свят“.
Всеки един от тези проекти е бил просто идея, намерила място за изява и развитие на хакатон. Това са малка част от примерите на родна земя, всеки от които е намерил приложение и е бил доразвит извън маратона.

Posted in Хакатон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *