Как премина събитието

На 26.03.2016г. се проведе хакатона ‘Code 4 VTU‘ при Факултет „Математика и Информатика“, учебен корпус 3 при Великотърновски Университет. В събитието се включиха 33 участника, разделени в 10 отбора от 3 области на страната. Явиха се ученици от Велико Търново, Горна Оряховица, Габрово, Трявна и Казанлък. Имаше два студентски отбора, както и един отбор съставен от студенти и ученици. Отборите имаха интересни имена: “B.S.D.”, “ImeNaOtbor”, “МН”, “TheTrojanWorriers”, “TsarevetsSoft”, “OpenRC”, “BTRCK”, “101”, “Coolgen”, “IvanEtup”.

Участниците се явиха в 8:00 и след откриването беше направен жребий за това, кой отбор в коя зала ще работи. Тази година за участниците имаше допълнителна игра – изненада, а именно състезание чия снимка ще събере най-много харесвания. Наградата беше селфи-стик, който беше спечелен от Стоян Бинев от отбора “IvanEtup” с повече от 100 харесвания.

12670659_1145150395517598_6440798662030998627_n

Всеки отбор разполагаше със собствена зала, мрежа и достъп до интернет, който беше специално осигурен от “Телнет” за събитието. Всички отбори бяха включени към организация в публично хранилище в GitHub и всеки желаещ може да разгледа кода като вече има коментари от специалисти в областта, които дават своите препоръки. Закуската и обяда бяха осигурени от организаторите на работното място на всеки екип, за да се избегне губенето на време в търсене на храна. По проектите се работи до 16:00, след което трябваше да се подготви кратка презентация.

Участниците имаха възможност да избират измежду няколко направления, а именно “Code4VTU”, “Моят роден край”, ”Приложение за пицария”, “Приложение, използващо външни услуги (API calls)” и “Приложения в социалната сфера”. През целия ден кипеше усилена работа като всички участници усетиха колко важно е да се вмести даден проект в срок. Явилите се сблъскаха с различни проблеми, които възникват в процеса на работа и имаха възможност да се докоснат до реалната работна среда, както и да подобрят социалните си умения чрез работата в екип.

IMG_7355 Готовите по-рано с презентацията си отбори, вместо да скучаят, имаха два варианта за забавление. Представяха се специални очила за виртуална и добавена реалност, чрез които желаещите можеха да поплуват с акули или да се разходят в Дубай например.  Другата възможност беше да проверят знанията си в различни езици за програмиране, като нареждаха цветни кубчета с части от кратък код.

Събитието ще се запомни от присъстващите и с няколко култови фрази по време на представяне на проектите:

Можем ли чрез вашето приложение да си направим пица на 3D принтер“ ‪#‎Code4VTU‬

Този робот сега може ли да ми донесе вода#Code4VTU

Освен, че повечето участници от първото издание участваха, имаше и много нови ентусиасти. Основно отборите бяха избрали направлението за приложение за пица (B.S.D.PizzaRevolution, “ImeNaOtbor” – PizzaDesigner9001, МНLaPizzaMigliore, TheTrojanWorriersCodingPizza). Coolgen се бориха с услугите за разработчици на социлните мрежи и успяха за няколко часа да свържат Twitter API и Facebook. TsarevetsSoft бяха избрали социалната сфера и представиха софтуер за докладване на потенциални заплахи unTheatWorld, което е нещо много важно и актуално сега.  Отбор BTRCK представи ‘СУПКА‘ – обучителен сайт за програмиране, а участниците от OpenRC показаха движещ се робот, който благодарение на няколко всевиждащи очи се ориентира в пространството. За втори път на второ място се наредиха отбор 101, които този път представиха система за график и запазване на спортни площадки PlayWhenever.

Идеите бяха разнообразни, а реализацията беше интересна, което изключително затрудни комисията. Не липсваха и емоции по време на представянето на проектите, интересни въпроси, както и малко проблеми с хардуера, но всички се справиха отлично. Залата беше пълна като се отличаваха и представители от местния бизнес, които присъстваха на място и наблюдаваха презентациите на младите надежди.

IMG_7464Докато журито заседаваше основният спонсор Netea, разказа по какви интересни проекти работят като се получи дискусия между присъстващите и официалните представители. 

Хакатонът спечели отборът от Казанлък с нестандартното име “IvanEtup“, в чест на техен приятел, който в деня на състезанието имаше рожден ден. Те представиха EasyBus – приложение за градския транспорт и справочник на забележителностите в Казанлък.

Отборът класиран на първо място получи специални награди Raspberry Pi 3 пълен пакет.  За следващите в класирането имаше осигурени награди от SuperHosting (хостинг план + домейн), както и папки и химикали за всички през целия ден. Имаше и специална награда – преносими тонколони, предоставена от фирма “Експерта”, която получи Coolgen.

IMG_7270Всички получиха сертификат за участие и подарък брандирана флашка с логото на събитието. Рекламните материали бяха избработени с подкрепата на Моливко. За всеки отбор, комисията представи и кратко ревю на приложението, включващо препоръки и идеи за развитие.  Събитието беше интересно и се проточи във времето, но благодарим на всички за тяхното търпение и професионализъм и сме горди, че бяхме част от това и имахе възможността да видим интересните идеи на участниците. Надяваме се, че ще се срещнем скоро на следващото издание на хакатона :).

Posted in Хакатон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *